اثر ورزش تای چی بر افراد پا ضربدری
زانوی ضربدری یک تغییر شکل یا دفورمیتی در مفصل زانو میباشد که در آن زانوها به یکدیگر نزدیک میشوند و قوزک های داخلی از همدیگر فاصله میگیرند به همین علت است که این تغییر شکل به نام زانوی ضربدری نامیده میشود. در این تغییر شکل زانوها به خط وسط نزدیک میشوند و فرد مبتلا به تدریج روی لبه داخلی فشار بیشتری وارد می کند و چنانچه کفش این افراد مورد بررسی قرار گیرد ساییدگی بیشتر در بخش داخلی کفه کفش دیده میشود.
به طور معمول زانو کودک در حالت پرانتزی است اما با رشد کودک به تدریج یک تغییر شکل طبیعی از زانو پرانتزی به ضربدری به وجود می اید.در سن ۳ الی ۴ سالگی زانو ضربدری حداکثر شیوع را دارد.این وضعیت به طور معمول بین سنین ۴ الی ۱۰ سالگی بهبود می یابد.
دلایل ایجاد زانوی ضربدری
چاقی یا وزن زیاد کودک،زود راه رفتن کودک،بیماری نرمی استخوان(راشیتیسم)،شکستگی در سطوح مفصلی یا شکستگی در قسمت بالا و پایین مفصل،رشد بیش از حد کندیل داخلی نسبت به کندیل خارجی،ضعف عضلانی نیم غشایی و نیم وتری،ارتروزو ارتروروماتویید می باشد.
ورزش نقش كليدي را در زندگي و ارتباطات اجتماعي افراد معلول، همانند افراد غير معلول ايفا مي نمايد. به اعتقاد اغلب متخصصان، برنامه های تربیت بدنی برای کودکان که نقص های ادراکی-حرکتی دارند، باید ساختاری منسجم داشته و با نیازها و مشکلات آنها متناسب باشد. بیشتر کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر به علت کم تحرکی یا عدم تحرک و نداشتن عضلات قوی در مقایسه با کودکان عادی هم سال خود از سطوح پائین تری از قدرت عضلانی، استقامت، چالاکی، سرعت دویدن، زمان عکس العمل و تعادل برخوردارند که در این افراد حفظ قدرت و استقامت عضلانی و تعادل پویا برای دستیابی به زندگی بهتر و استقلال عملکردی بسیار مهم است.
امروزه مقبولیت استفاده از درمان های تکمیلی در سیستم های بهداشتی افزایش یافته و استفاده از آن ها برای تکمیل طب پیشرفته در حال گسترش است از جمله انواع طب مکمل درمان های ذهنی- جسمی شامل: تای چی چوان، چی کونگ و یوگا می باشد.
مجموعه حرکات ورزش تای چی بدلیل تمرکز بر پاها و استقرار درست و توازن وزن بین پاها به اصلاح ساختار و فرم پاها کمک زیادی می کند.حرکات باعث اموزش درست ایستادن،راه رفتن و قدم بر داشتن صحیح می شود و نشستها و گامها و نیز اموزش پیچش زانوها در حین انجام حرکات به تغییر زاویه زانو ی ضربدری و اصلاح انها بسیار موثر می باشد.
نشست مبو و گنگ بو بهترین تمرین و روش اصلاحی برای افراد زانوی ضربدری می باشد.که اگر همراه با پیچش زانو باشد کمک زیادی به تغییر زاویه زانو و تقویت عضلات پا می نماید.گامهای شکار ببر،عقب روی و برهم زدن ابرها همراه با پیچش زانو یک روش و تمرین اصلاحی بسیار عالی و اثر گذار در زاویه زانو تقویت بسیار خوبی برای عضلات می باشد و کمک زیادی در دراز مدت برروی درد زانو و تقویت پا می نماید و توصیه می شود افرادی که دچار این عارضه هستند با تمرینات سبک این گامها را روزانه تکرار نمایند.
در یک پزوهش مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه ازاد کرج (حرکات اصلاحی)اثر ورزش تای چی بر افراد کم توان ذهنی زانوی ضربدری در یکی از مراکز بهزیستی برای ۱۵ نفر از اقایان ۱۸ الی ۲۲ سال که دارای این مشکل بودن برای تعداد ۲۴ جلسه کلاس تای چی و چی کنگ برگزار شد. در این کلاس در ابتدا حرکات گرم کردن تای چی انجام شد و بعد نشستهای مبو،گنگ بو و گامهای شکار ببر،عقب روی،بر هم زدن ابرها و نیز در هر جلسه هشت قطعه زربفت با اعضای کلاس کار شد.حرکات تعادلی نیز جزو مجموعه حرکات گنجانده شده بود.بعد از حدود ۱۶ جلسه تغییر زیادی در زاویه زانوها و تعادل اعضای کلاس دیده شد و نتیجه و اثر گداری در پایان نامه بطور کامل ذکر شده است.
افراد زانوی ضربدری به دلیل شکل زانو و زاویه زانو مشکلات در راه رفتن،دویدن دارند و بعد از مدت زیادی پیاده روی یا دویدن دچار درد در ناحیه زانو می شوند.ورزش تای چی و حرکات درمانی چی کنگ به عنوان یک ورزش اثر بسیار خوبی بر زاویه زانوهاو عضلات پا و کم کردن مشکلات و دردهای زانو در این افراد خواهد داشت.البته حضور مربی اگاه به مجموعه حرکات ورزش تای چی و چی کنگ در این مسیر بسیار حائز اهمیت می باشد.برای کودکان دارای این عارضه می توان ورزش تای چی و حرکات چی کنگ را همراه بازی با کودکان کار کرد و در دراز مدت اثر خوبی بر این مشکل و بهبود بسیار خوبی در کودکان ایجاد کرد.
محمد اسماعیلی
الهام تاجیک خادمی
فاطمه محبی
دیدگاهتان را بنویسید